ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

bio

Η Χριστίνα Πουρνάρα γεννήθηκε το 1985 στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου και αποφοίτησε με άριστα ως Αρχιτέκτων Μηχανικός το 2009.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός με βιοκλιματικά κριτήρια, ο σεβασμός και παράλληλα η αξιοποίηση των στοιχείων του περιβάλλοντος αποτέλεσαν σημαντικό τομέα μελέτης κατά τη διάρκεια των βασικών σπουδών της. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διπλωματική της εργασία, κύριος στόχος της οποίας ήταν ο σχεδιασμός μιας περιοχής της πόλης της Θεσσαλονίκης, στα όρια του δήμου Πυλαίας, όπου τηρήθηκαν όλες οι βιοκλιματικές προδιαγραφές σκιασμού, φωτισμού και αερισμού του οικισμού και των κτιρίων. Ένας σχεδιασμός, ο οποίος θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως πρότυπο ανάπτυξης για τις μετέπειτα προβλεπόμενες επεκτάσεις, βασιζόμενος σε βασικές αρχές και εργαλεία περιβαλλοντικού πολεοδομικού και αστικού σχεδιασμού. Επιπλέον, η παρακολούθηση σεμιναρίων με κεντρικό θέμα τις κλιματικές μεταβολές και την οικολογική δόμηση  ενίσχυσαν τις γνώσεις στον τομέα του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Οι σπουδές της ολοκληρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Technische Universität München, όπου παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα M.Sc. ClimaDesign, ως υπότροφος του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Το πρόγραμμα αυτό προσέφερε την απαραίτητη εξειδίκευση στον τομέα του ενεργειακού σχεδιασμού και την επαφή με τη σχέση ενέργειας και αρχιτεκτονικής, τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο και μέσω υλοποιημένων έργων, σε Γερμανία και Ελβετία.

Παράλληλα, η άριστη γνώση και χρήση της γερμανικής γλώσσας καθ’ όλη τη διάρκεια του μεταπτυχιακού προγράμματος, δίνει τη δυνατότητα ανάληψης μελετών γερμανόφωνης προέλευσης.

Κατά τα έτη 2013-2016 εργάστηκε, ως αρχιτέκτων μηχανικός και ενεργειακός επιθεωρητής, στην εταιρεία ΜΕ.Τ.Ε.Θ. Α.Ε., με έδρα τη Θεσσαλονίκη, όπου απέκτησε σημαντική εμπειρία στη σύνταξη ενεργειακών πιστοποιητικών και μελετών για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» αλλά και για επαγγελματικά και δημόσια κτίρια, κατέχοντας άδεια ενεργειακού επιθεωρητή Γ’ τάξης. Ενδεικτικά, έχει συντάξει ενεργειακά πιστοποιητικά για:

  • το Δημοτικό σχολείο της Μενεμένης Θεσσαλονίκης,
  • ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων,
  • 9 καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς σε όλη την ελληνική επικράτεια,
  • 36 Γραφεία της ΑΤΕ Ασφαλιστικής σε όλη την ελληνική επικράτεια,
  • τα γραφεία ΙΚΑ στον Πολύγυρο Χαλκιδικής,
  • συνεδριακούς χώρους στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης, κ.α.

Σήμερα εργάζεται ως αρχιτέκτων μηχανικός στο δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο με την επωνυμία PLANEA, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.